Friese Woudentocht */** Op dit moment 7 deelnemers. Tocht gaat door. Facturen worden verstuurd vanaf 10-2-2021.

In de streek tussen Oostermeer en Buitenpost tref je de hoogste dichtheden aan houtsingels en houtwallen van Nederland aan.
Deelnemers: Minimaal 6
Maximaal 9
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: Op woensdag 9 juni 2020 om 11.45 uur vanuit Herbergh De Parel in Oostermeer (Eastermar)
Inclusief: 1x overnachting
1x ontbijt
1x diner (3-gangenmenu)
1x lunch(pakket)(dag 2)
2x koffie met "iets erbij"
begeleiding door gids
groepsfoto (per e-mail)
1x een kop soep (dag 2)
koffie of thee bij aankomst in het hotel (dag 1)
Exclusief: de drankjes, die je in het hotel gebruikt
Prijs: € 200,00
Garantie:
Logo STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Aanmelden
steekwoorden:
houtwallen, houtsingels, kleine weilanden, pingo’s (ronde meertjes), sloten, arbeidershuisjes, statige landhuizen

Het gebied met de meeste lijnvormige houtopstanden per vierkante kilometer ligt -heel verrassend- in Friesland. In de vijfhoek Hardegarijp-Zwaagwesteinde-Buitenpost-Surhuisterveen-Oostermeer wemelt het van de elzensingels en houtwallen. Vaak maar enkele meters breed, maar wel tientallen meters lang. Net als op andere plaatsen in Nederland dreigde dit slagenlandschap verloren te gaan. Voor boeren is het immers veel aantrekkelijker, om op grote rechthoekige percelen hun vee te laten grazen of gewassen te verbouwen. Door verwaarlozing en het rooien van houtopstanden vielen er steeds meer gaten in het "groene netwerk". Maar het tij lijkt gekeerd.
Boeren en natuurbeschermers hebben hun krachten gebundeld. Ieder jaar worden kilometers houtwal en elzensingel op de juiste wijze onderhanden genomen. Hier en daar zijn zelfs nieuwe bomen en struiken geplant. Tussen het vele groen, liggen verschillende ronde meertjes, pingo‘s genaamd, verscholen. En langs de wegen staan kleine arbeidershuisjes. Anno nu heel schilderachtig om te zien. Maar in het verleden de behuizing van grote gezinnen, die met weinig geld moesten zien rond te komen.

We overnachten in Herbergh De Parel in Oostermeer (Eastermar). Gelegen in het centrum van het dorp aan een driehoekig plein. Het is een klein informeel driesterren hotel met 7 comfortabele kamers van verschillende formaten. Alle kamers beschikken over een eigen douche/toilet, tv en gratis wifi. De keuken staat als goed bekend. Comfort: •/••
Het dorp Oostermeer (Eastermar) is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer. Tussen Drachten en Bergum rijdt er op doordeweekse dagen een belbus. Deze belbus stopt aan de rand van het dorp. Treinreizigers zouden mee kunnen rijden met de reisleider of met een andere automobilist. Vanaf NS-station Heerenveen om 10.30 uur.

Programma in hoofdlijnen
dag 1
wandeling vanuit het hotel, door het slagenlandschap (met heel veel houtsingels, braamstruweel en een enkel bosje) en door open terrein (vochtige hooilanden nabij Bergumermeer en De Leijen), onderweg komen we door het dorpje It Heechsân met zijn "groene" kerktoren
dag 2
met een aantal auto's rijden we naar Twijzel, wandeling door de Mieden (open gebied met veel sloten en vaarten) en door het coulissenlandschap (met opnieuw veel lijnvormige houtopstanden plus een behoorlijk aantal pingo's)
De wandelingen vanuit Eastermar en Twijzel zijn tussen de 14 en 16 kilometer lang.

Vertrek op woensdag 9 juni 2021 om 11.45 uur vanaf Herbergh De Parel in Oostermeer (Eastermar).

De kosten van deze tweedaagse tocht zijn € 200,- per persoon, alles inbegrepen, behalve de drankjes in het hotel. Extra voor eenpersoonskamer: € 25,- p.p.p.n.. Mocht je een tweepersoonskamer op indeling hebben geboekt, dan betaal je bij het ontbreken van een kamergenoot, een toeslag van € 15,- per nacht voor het alleengebruik van de kamer. Deze toeslag wordt tijdens de reis in rekening gebracht en dient contant te worden voldaan. Een maand voor aanvang van de reis wordt de reissom met € 30,- verhoogd.

Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).

Achter de tochtnaam wordt met een of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met */**.

Fotoreportage

Friese Woudentocht */** Op dit moment 7 deelnemers. Tocht gaat door. Facturen worden verstuurd vanaf 10-2-2021.Friese Woudentocht */** Op dit moment 7 deelnemers. Tocht gaat door. Facturen worden verstuurd vanaf 10-2-2021.Friese Woudentocht */** Op dit moment 7 deelnemers. Tocht gaat door. Facturen worden verstuurd vanaf 10-2-2021.Friese Woudentocht */** Op dit moment 7 deelnemers. Tocht gaat door. Facturen worden verstuurd vanaf 10-2-2021.Friese Woudentocht */** Op dit moment 7 deelnemers. Tocht gaat door. Facturen worden verstuurd vanaf 10-2-2021.Friese Woudentocht */** Op dit moment 7 deelnemers. Tocht gaat door. Facturen worden verstuurd vanaf 10-2-2021.Friese Woudentocht */** Op dit moment 7 deelnemers. Tocht gaat door. Facturen worden verstuurd vanaf 10-2-2021.