Nieuws

Waarom krijg ik na mijn aanmelding voor een reis niet gelijk een factuur?

Vrijdag 5 juni 2020
Deze vraag wordt regelmatig gesteld.
Op de eerste plaats, het vervaardigen van facturen gebeurt niet automatisch.
De aanmeldingen worden eerst uitgeprint en vervolgens op een stapeltje gelegd. Daarna wordt per tocht bekeken of er reeds voldoende deelnemers zijn, of er hotelkamers geboekt zijn en zo ja, of er nog kamers beschikbaar zijn en hoe lang het nog duurt voordat de reis gaat plaatsvinden.
Het gebeurt daarom regelmatig, dat mensen pas na een half jaar een factuur ontvangen. Bij sommige tochten duurt het namelijk heel lang, voordat er voldoende deelnemers zijn. Daarnaast is er een boekhoudkundige reden, om niet gelijk facturen te versturen. Als een factuur eenmaal staat ingeboekt in het “systeem”, moeten er bij het niet doorgaan van een reis veel extra handelingen worden uitgevoerd.
Kortom heb enig geduld nadat je het aanmeldingsformulier hebt verzonden!

Zwaarte van de wandelingen

Zondag 31 mei 2020
Per tocht wordt met het aantal sterren aangegeven hoe zwaar de wandelingen zijn.

Lichte tochten:

*
Makkelijke wandelingen over doorgaans vlakke wegen en paden. Een heel enkele keer, worden de “gebaande wegen” verlaten, om een stukje te “struinen” over een weiland of door een bos. Maximale afstand: 13 kilometer. Rustig tempo, gemiddeld nog geen 3 kilometer per uur. Onderweg wordt er regelmatig gestopt. Ten minste 1x bij een horecagelegenheid en ten minste 1x wat langer bij een bank/picknicktafel in de open lucht. Daadwerkelijke wandeltijd: 4 tot 5 uur.

**
Wandelingen die voornamelijk over goed begaanbare wegen en paden gaan (vlakke ondergrond). Korte stukken over hobbelige en/of steile stenige paden. Een enkele keer worden de “gebaande wegen” verlaten om een stukje te “struinen” over een weiland of door een bos. Hoogteverschillen tot maximaal 250 meter.
Maximale afstand: 13 kilometer (buitenland), 16 kilometer (Nederland). Rustig tempo, gemiddeld nog geen 3 kilometer per uur. Onderweg wordt er regelmatig gestopt. Ten
minste 1x bij een horecagelegenheid en ten minste 1x wat langer bij een bank/picknicktafel in de open lucht. Daadwerkelijke wandeltijd: 4,5 tot 5,5 uur.

Gewone tochten

***
Vrij pittige wandelingen over doorgaans onverharde wegen. Regelmatig worden de “gebaande wegen” verlaten, om een stukje te “struinen”. Ook worden opstapjes en smalle planken over sloten niet geschuwd. De maximale afstand is 20 kilometer.
Het gemiddelde tempo ligt tussen de 3 en 3,5 kilometer per uur. Onderweg wordt er verschillende malen gestopt. Een keer bij een horecagelegenheid en ten minste 1x wat langer in de open lucht. Hoogteverschillen tot maximaal 300 meter. Daadwerkelijke wandeltijd: 5,5 tot 6 uur.

Zware tochten:

****
Pittige wandelingen over doorgaans onverharde wegen. Regelmatig worden de “gebaande wegen” verlaten om een stuk te “struinen”. Ook worden hobbelige en/of steile stenige paden niet geschuwd. De maximale afstand is 18 kilometer (buitenland), 23 kilometer (Nederland). Het gemiddelde tempo is circa 3 kilometer per uur. Onderweg wordt er verschillende malen gestopt. Een keer bij een horecagelegenheid en tenminste 1x wat langer in de open lucht. Hoogteverschillen tot maximaal 500 meter. Daadwerkelijke wandeltijd: 6 tot 6,5 uur.

*****
Inspannende wandelingen over doorgaans onverharde wegen. Regelmatig worden de “gebaande wegen” verlaten om een stuk te “struinen”. Ook worden hobbelige en/of steile stenige paden niet geschuwd. De maximale afstand is 20 kilometer. Het gemiddelde tempo ligt tussen de 2,5 en 3 kilometer per uur. Onderweg wordt er verschillende malen gestopt. Een keer bij een horecagelegenheid en tenminste 1x wat langer in de open lucht. Hoogteverschillen tot maximaal 1000 meter. Daadwerkelijke wandeltijd: 6 tot 7 uur.


Notabene

Bedenk, dat het weer ook van invloed kan zijn op de zwaarte van een tocht.
Door de lage temperaturen en het modderige karakter van veel paden is het ’s winters altijd wat zwaarder om te lopen. In de zomer kan een wandeling echter ook ineens een stuk zwaarder uitpakken als de temperatuur boven de 25 graden stijgt en er nauwelijks schaduw onderweg is.
En let op de kenmerken van het gebied. Op de Veluwe zul je vaker een heuveltje moeten beklimmen dan in de Betuwe. In bossen is de ondergrond vaak modderig, zeker in het winterhalfjaar. In open poldergebieden zul je wegens het gebrek aan onverharde wegen, wat minder door de modder hoeven te ploeteren. Het kan echter wel gebeuren, dat je een deel van de wandeling moet opboksen tegen de harde wind.

Welke kosten worden meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de reissom?

Woensdag 13 mei 2020
Bij het bepalen van de hoogte van de reissom van een meerdaagse tocht in Nederland dient niet alleen gekeken te worden naar de kosten van het verblijf in een hotel. Er zijn nog veel meer uitgaven te doen. Zoals de kosten voor koffie/thee met iets erbij onderweg, lunchpakketten, transfers, administratie (Certo Escrow vraagt bijna € 11 per transactie), overnachting van de reisleider, voorbereiding (reiskosten, aanschaf kaartmateriaal, in voorkomende gevallen een extra overnachting, eten, drinken), uitvoering (reiskosten). Plus algemene kosten (telefoon, verzekering, lidmaatschap Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties, lidmaatschap STO Garant, afschrijving apparatuur e.d.). Gemiddeld genomen maken hotelkosten 60 tot 75% van de begroting van een reis uit. Om als zelfstandig ondernemer voldoende over te houden aan een reis, dient de totale reissom van een tocht 1,5 tot 2 keer zo hoog te zijn als de totale verblijfkosten in het hotel.

Comfort van de hotels

Vrijdag 1 mei 2020
We overnachten in middenklasse tot luxe hotels op kamers met eigen douche en toilet, op basis van halfpension. De tweepersoonskamers hebben bijna overal gescheiden bedden.
Het aantal eenpersoonskamers is beperkt. Wil je een eenpersoonskamer, meld je dan spoedig, want die zijn meestal snel volgeboekt. Met ingang van 2008 reserveert Uniek Voettochten per hotel –indien mogelijk- steeds 6 eenpersoonskamers.
Per tocht wordt met bolletjes aangegeven, hoe comfortabel het hotel is.
(in principe kiest UNIEK Voettochten steeds voor hotels met ••)

eenvoudig hotel, kamers hebben wat betreft sanitair minimaal een wastafel, sober of enigszins verouderd interieur, geen of weinig extra voorzieningen (zoals bar, tv-hoek, terras, tuin)
••
beter hotel, alle kamers hebben een eigen douche en toilet,
eigenaar heeft zorg besteed aan interieur, verschillende extra voorzieningen (zoals bar, tv-hoek, terras, tuin)
•••
luxe hotel, ruime kamers en/of kamers met extra faciliteiten
(zoals ligbad, föhn, lange bedden, balkon, bureau, zithoek)
kamers, receptie, restaurant e.d. smaakvol ingericht
enkele aanvullende voorzieningen (zoals zwembad, sauna, fitnessruimte)

Bij het selecteren van hotels kijkt UNIEK Voettochten niet alleen naar het comfort.
Andere belangrijke criteria zijn:
ligging
liefst op rustige plek in directe nabijheid van wandelpaden
omvang
liefst familiehotels met minimaal 8 kamers
bediening
vriendelijk en gastvrij personeel, geen stijve, onpersoonlijke sfeer
maaltijden
gevarieerde en voedzame gerechten
uitstraling
liefst een statig pand met rijk verleden en om het hotel een royale tuin, waarin ook wat grote bomen staan

Coronavirus

Donderdag 9 april 2020
Beste wandelvrienden,

De doorstart van het reisseizoen 2020 komt eraan. Want vroeg of laat verdwijnt het Coronavirus uit Nederland en de rest van de wereld. We zullen echter nog even geduld moeten hebben.
Zodra we weer in groepsverband de natuur in mogen en weer terecht kunnen in de horeca, gaan we opnieuw van start met het wandelprogramma.

Maar voorlopig beheerst het Coronavirus nog ons doen en laten. De reizen, die gepland staan tussen nu en 30 april zijn geannuleerd. De tochten in de maand mei gaan waarschijnlijk wel door. Binnenkort beslis ik samen met de hotels in kwestie wat we gaan doen. Mochten de verscherpte maatregelen tegen het Coronavirus ook na 1 mei van kracht blijven, dan heeft het verplaatsen van de reizen naar de zomer of herfst van 2020 mijn voorkeur.

Als het gaat, om de reizen in maart en april, is het gelukt om deze uit te stellen. Op de website (www.uniekvoettochten.nl, rubriek kalender) staan inmiddels de nieuwe data van de Landgoederentocht (eind juni), de Hainichtocht (D) (midden oktober) en de Belgische Kempentocht (B) (eind december) vermeld.
De deelnemers van deze reizen zijn inmiddels allemaal op de hoogte gebracht. Zij konden kiezen uit drie mogelijkheden.
1 meegaan met dezelfde tocht later in het jaar
2 meegaan met een andere tocht van UNIEK Voettochten (waarbij de oorspronkelijke reissom zonder extra kosten in mindering wordt gebracht op de nieuwe reissom)
3 afzien van verdere deelname aan een reis van UNIEK Voettochten (waarbij de oorspronkelijke reissom wordt terugbetaald minus € 25 administratiekosten)

Mochten er onverhoopt nog meer reizen niet kunnen doorgaan op de oorspronkelijke data, dan geldt dezelfde regeling. Dit betekent, dat je als klant bij UNIEK Voettochten weinig risico loopt als je je aanmeldt voor een reis. Je bent in het meest ongunstige geval slechts € 25 aan administratiekosten kwijt.

Ik doe daarom op iedereen een beroep om wat verder vooruit te kijken. Samen kunnen we ervoor zorgen, dat de tweede helft van 2020 toch nog een succes wordt. Er staan zoals gebruikelijk weer heel veel mooie bestemmingen op de kalender vermeld. Voor elk wat wils. Van korte vlakke wandelingen in Nederland tot lange wandelingen in geaccidenteerd terrein in het buitenland.

We gaan een zonnige zomer en een kleurrijke herfst tegemoet. Tot later dit jaar!

Blijf ondertussen gezond en geniet in je eentje of met hooguit twee andere mensen van het voorjaar. Want in de natuur gaat alles gewoon door. Iedere dag valt er buiten meer te beleven.

Met vriendelijke groet, Rowan Koster