Algemeen

Wandelprogramma

Het wandelprogramma van UNIEK Voettochten bestaat uit een aantal groepsreizen. Het zijn een- of meerdaagse reizen, waarbij elke dag een afstand van 13 tot 16 kilometer (lichte tochten) of een afstand van 15 tot 23 kilometer (gewone en zware tochten) gewandeld wordt.
We organiseren ook verschillende wandelweken; o.a. in Portugal (ALGARVE en ESTREMADURA), Ierland (KERRY), Groot-Britannië (DARTMOOR), Duitsland (RÜGEN), Tsjechië/Polen (REUZENGEBERGTE) en Slovenië (KARSTGEBERGTE/JULISCHE ALPEN).
In zo'n week wandelen we 5 of 6 dagen en hebben we ook altijd een rustmoment (vrije middag) voor eigen besteding gepland.
Bij elke reis staat met sterren (zie ook rubriek laatste nieuws; zwaarte van de wandelingen) vermeld, hoe zwaar die is. Gemiddeld leggen we, inclusief de rustpauzes, 3 kilometer per uur af.

Begeleiding

De groepsreizen worden doorgaans begeleid door één gids. Een enkele maal laat een reisleider zich assisteren door zijn partner. De meeste gidsen hebben een groene achtergrond. Zij hebben zich tijdens hun werk en/of in hun vrije tijd verdiept in ecologie en natuurbehoud. De meeste reizen worden begeleid door Rowan Koster. Verder staan op de lijst van gidsen: Gerard van Weerd en Annemieke Breukers. Bij elke tocht uit het programma staat de begeleider vermeld.

Groepsreizen

Wij organiseren groepswandelreizen. Een gids begeleidt je door de mooiste natuurgebieden. Tijdens de meerdaagse tochten bestaat de groep uit 5 tot 20 personen.
De dagwandelingen tellen maximaal 20 deelnemers. Indien er voor een tocht veel belangstelling (meer dan 20 aanmeldingen) bestaat, wordt er een tweede gids ingeschakeld.
In geval van een meerdaagse tocht geldt tevens de voorwaarde dat er voldoende kamers in het hotel/de hotels beschikbaar zijn. De praktijk leert, dat hooguit 1 á 2 keer per jaar sprake is van een groepsgrootte tussen de 20 en 30 personen. Voor honden zijn onze groepsreizen niet geschikt. Kinderen kunnen eventueel mee met een dagwandeling.
Wat voor mensen gaan er mee? Heel verschillend: leuke, gezellige mensen: tussen de 40 en 85 jaar, geïnteresseerd in natuur en cultuur, veel singles, veel vrouwen, minder mannen.

Bagage

Bij de groepsreizen wordt (indien nodig) de bagage vervoerd vanaf het beginpunt naar hotel(s) en naar het eindpunt. Je draagt alleen een dagrugzakje voor proviand, drinken en regenkleding.

Hotels

We overnachten in middenklasse tot luxe hotels op kamers met eigen douche en toilet; op basis van halfpension. De tweepersoonskamers hebben bijna overal gescheiden bedden.
Het aantal eenpersoonskamers is beperkt. Wil je een eenpersoonskamer, meld je dan spoedig aan, want die zijn meestal snel volgeboekt.

Vertrek- en eindpunt

In Nederland is dit meestal het hotel waar je logeert, soms een goed bereikbaar treinstation of een bushalte. Vertrek op de eerste dag tussen 10.30 en 14.30 uur. Aankomst laatste dag om uiterlijk 16.30 uur. Het verzamelpunt van de vliegreizen (Portugal, Slovenië, Groot-Brittannië, Ierland en Tsjechië/Polen) is doorgaans op Schiphol. Een enkele keer wordt er vanuit Rotterdam of Eindhoven vertrokken. Circa 10 dagen voor vertrek worden in de deelnemersbrief de precieze vertrektijden van het vliegtuig vermeld. De wandelingen in het westelijk deel van Duitsland, in België en in Luxemburg starten tussen 12.30 en 14.30 uur vanuit het hotel.

Pauzes

Onderweg drinken we in een horecagelegenheid koffie/thee met gebak of een regionale lekkernij. Dat is tevens de sanitaire stop. En we zoeken ook nog ergens een picknickplekje om ons lunchpakket op te eten.

Verwenreizen

UNIEK Voettochten heeft (bijna) alles voor je geregeld. Het enige wat je doet is.......... wandelen! We hebben gekozen voor "verzorgde voettochten" om het gemakkelijk voor je te maken. Alles is dus bij de prijs inbegrepen: overnachtingen, de maaltijden, de lunches, bagagevervoer, soms een stukje busvervoer, koffie/thee met "iets erbij" onderweg, eventueel fietshuur. Alleen de drankjes die je in het hotel gebruikt betaal je zelf.
Reis je met openbaar vervoer en maak je gebruik van de ophaalservice, dan betaal je € 0,10 per kilometer. Bij de wandelweken zit ook de vliegreis, inclusief ruimbagage (20 kilo) en belastingen, bij de prijs inbegrepen.
Loop mee met UNIEK Voettochten