Gastenboek

Uw naam:
Uw bericht:
Bericht geplaatst door Ingrid Kenis op zondag 18 september 2022:
Heerlijke Texeltocht achter de rug. Mooie wandelingen en praktisch de hele tijd droog kunnen lopen. Hoe zo'n eiland toch hele diverse uitzichten kan geven. De uitleg van Rowan over de historie van het eiland en de diverse planten maken het plaatje compleet. Onze accommodatie was eenvoudig en knus. Het hele hotel voor ons alleen met gastvrije medewerkers. De maaltijden waren culinaire hoogstandjes. En niet te vergeten: een super gezellige groep!
Bericht geplaatst door Karin van Vucht op donderdag 14 juli 2022:
East Anglia tocht 7juli t/m 12 juli 2022

Toen er weer een reis naar Engeland op het programma stond dacht ik direct , daar wil ik weer heen! Deze keer stuurde Rowan in verband met zijn eigen vakantie al ruim van te voren een mail met info over de tocht en het advies om evt twee paar schoenen en kranten mee te nemen voor als het regenachtig weer zou worden . Maar ongebruikelijk voor Engeland viel er geen spatje regen en trotseerden we temperaturen tussen de 22 en 28;graden . Goed te doen dankzij een fris windje , op tijd pauze nemen of even stil staan en de goede zorgen van Rowan met zijn abrikozen, dadels en chocolade. En natuurlijk wist hij ons steeds weer veel over het landschap , de plantjes en de vogels te vertellen .
We verbleven in een hotel in Norwich , een mooi stadje met een prachtige kathedraal . Daar aten we ook bij verschillende goede restaurants .
Wat ik heel bijzonder vond was dat we een paar keer dwars door bijna oogstrijpe tarwevelden liepen en dat we een keer op het eind van een wandeling bij een perronnetje in the middle of nowhere aankwamen , en ja hoor daar stopte echt een trein voor ons ! Heel bijzonder .
Ook de wandeling op Bickling Ham estate , met 450 acres parkgrond 1 groot country house , 7 boerderijen, 126 cottages en 55 acre tuin was mooi .
Én we zagen daar de voorbereidingen voor een optreden van Michael Bublé. Ik had nog nooit van hem gehoord , googelen of op you tube kijken lukte niet omdat er geen ontvangst was. Maar Tipy kende deze artiest wel en had een nummer van hem op de I phone staan ! We luisterden allemaal naar het opgenomen nummer en waren het met elkaar eens dat hij een goede stem heeft..
Wat ik niet moet vergeten te melden is dat we met de boot van Hoek van Holland naar Harwich en retour voeren . Op de heenreis voeren we met de middagboot en was het een beetje fris aan dek . Maar op de terugreis heb ik vrijwel de hele tijd in het zonnetje aan dek gezeten .
Het was weer een geslaagde reis . Ik hoop dat er meer reizen naar Engeland in de toekomst zullen komen Rowan bedankt voor de geweldige organisatie en alle medewandelaars bedankt voor de gezelligheid .
Bericht geplaatst door Dennis op zondag 19 juni 2022:
Midden-Duitslandtocht - 7 juni t/m 13 juni 2022

Bij Arnhem CS werd ik samen met 2 andere deelnemers door Rowan opgepikt.3 andere deelnemers gingen met eigen vervoer naar het hotel nabij Creuzburg.

Na een voorspoedige tocht waarbij we 1x een langere pauze bij het Hercules monument vlak bij Kassel hadden waar we de benen even konden strekken, kwamen we rond 17.30 aan bij het Biohotel Wilhelmsglücksbrunn, ons verblijf voor de komende dagen.

Biohotel Wilhelmsglücksbrunn is een mooie rustige plek.
Het restaurant serveert lekkere maaltijden en een prima zeer uitgebreid ontbijt. Personeel is bijzonder aardig en heeft zelfs humor!

De Wandelingen waren zeer afwisselend en soms best pittig. Af en toe moet er wat geklommen worden of afgedaald. De wandelingen langs de rivier de Werra en naar de top van de Heldrastein waren erg mooi. Natuurgebied Hainich was ook bijzonder. Het grootste loofbos van Europa met een echte Alpenhut waar de eigenaars in Lederhosen rondlopen. De koffie met kuchen was er heerlijk. Ook bij de wandelingen waar geen horeca onderweg was zorgde Rowan voor koffie en kuchen. En uiteraard deelde hij chocola en gedroogde abrikozen uit onderweg.

We zijn ook weer veel bijzonder planten en vogels tegengekomen. Rowan heeft ze allemaal benoemd maar meeste ben ik weer vergeten. Sorry Rowan. 2 die ik zeker zal onthouden zijn de Turkse lelie en de rode wouw (herkenbaar aan de gevorkte staart).

Op de dag van vertrek hebben we ook nog een mooie wandeling gemaakt en kwamen we een DDR wachthuisje tegen op de voormalige grens van Oost- en West-Duitsland.

Thüringen en zijn mooie (stille) natuur is mij zeer goed bevallen.

In mei/juni 2023 zal de reis nogmaals georganiseerd worden.Dan onder de naam West-Thüringentocht.
Bericht geplaatst door Marlene op vrijdag 25 september 2020:
Als je denkt dat Groningen vlak en weids is, met hier en daar een boerderij, ga dan een volgende gelegenheid mee met de Westerwoldetocht en zie ook andere biotopen en leer over de historie van dit gebied en over de flora en fauna. Ik heb deze reis afgelopen week meegemaakt en zeer genoten. Het weer werkte ook wel heel goed mee, maar ook de accommodatie (hotel Bourtange) en restaurant de Sultan zijn aanbevelenswaardig. We hebben relaxed gewandeld door gevarieerd gebied. Ik heb niet alles kunnen onthouden, wat Rowan vertelde, maar ja zijn doel is dan ook de grote variëteit te benoemen. Ik onthield in elk geval de Zwolse anjer, blauwe knoop, het hazenpootje, het muizenoortje, Salomonszegel, ogentroost en zandblauwtje. Verder nog (o.a.) de vesting Bourtange gezien en het bijbehorende verhaal...En wie eerder is mee geweest met Uniek weet dat de verzorging prima in orde is en misschien ook dat Rowan behalve abrikozen, dadels, chocola en ontbijtkoek ook een goed gevulde moppentrommel heeft..
Bericht geplaatst door Marja Lodewijk op maandag 24 februari 2020:
De wind giert om mijn huis en de regen klettert tegen de ramen.Hoe mooi is het dan om terug te denken aan de Algarve reis die we met een groep van 8 mensen onder begeleiding van Rowan en Hella hebben gemaakt van 12 t/m/ 19 februari 2020.
Het was heerlijk en ik heb echt zonne-energie opgedaan daar.
De wandelingen waren mooi gevarieerd. Rond Alcoutin,waar we ook verbleven. Binnenland, soms heftige klimmetjes. En wat is het rustig; je loopt met elkaar in het stille,landschap. We verbleven ook bij de kust in Tavira. Wandelingen wat vlakker. De omgeving van de zoutpannen vond ik ook prachtig. Mede vanwege de daar aanwezige steltlopers.En wat te denken van het wijde, uitgestrekte strand, waar we al met onze voeten in het water konden banjeren. (Fijn he Hella/)
De landschappen vond ik prachtig. De vegetatie is nog fris.Bloeiende amandelbomen, bloeiende klaverzuring, die in elke omstandigheid helgeel schijnt te kunnen stralen,hoepelroknarcissen, hele hoge eucalyptusbomen.Geweldig in deze tijd van het jaar.
Heerl erg genoten van de vogels. Hier al zwaluwen zien vliegen, steltkluten, strandlopes, een slangenarend, kuifleeuwerikken,en gelukkig hebben we hem echt goed kunnen zien: de HOP.
De hotels waren prima, het eten was lekker, de organisatie was goed. En ja, waar helemaal niemand de hand in heeft en wat er toch echt was: de hele week heerlijk weer met een warme zonnige ZON.De ALGARVETOCHT in februari is een echte aanrader.Prachtig.
Dankjewel Rowan en Hella.

Bericht geplaatst door Ans de Bijl op dinsdag 1 oktober 2019:
Het was een mooie week op Rugen.
Ik heb genoten van o.a. fraaie beukenbossen met een grote variatie aan paddenstoelen, glooiende landschappen, stranden, duinen met bijbehorend struweel en krijtrotsen.
De klimmetjes die hier en daar op ons pad kwamen, zijn met een normale conditie goed te doen.
Ook een stukje cultuur ontbrak niet.
Door de grootte van het eiland heb je niet het gevoel op een eiland te zijn. Waait het op Texel altijd (te) hard, op Rugen kan het gewoon windkracht 2 zijn.
Onze groep was een groep waarin iedereen zichzelf mocht zijn.
Het prachtige fotoverslag van reisbegeleider Gerard van Weerd is een blijvende herinnering.
Bericht geplaatst door Karin van Vucht op dinsdag 22 mei 2018:
Toen ik vorig jaar een fantastische wandelreis van Uniek op Rügen met Gerard en Jolien als gidsen had meegemaakt , hoorde ik dat Gerard dit jaar een reis naar Dartmoor wilde gaan organiseren. Omdat ik nog nooit in Engeland had gelopen besloot ik me voor deze tocht op te geven.
Toen ik iets las over dit gebied las ik vooral dat het prachtig was, maar ook dat de ondergrond nooit droog werd...
Ik was voorbereid op slecht weer, maar wat hebben we een prachtige tochten met heerlijk wandelweer gemaakt. Zonnetje en rond de 17 graden . Beter kan het niet. Ook
de hotels waren uitstekend. Vanuit het eerste hotel zag je een van de bekendste toeristische plekken van Dartmoor nl Haytor Rock liggen. En ons tweede hotel lag op het terrein van de Buckfast Abbey. Ook zeker de moeite van het bezichtigen waard met zijn mooie tuinen.
Kortom het was weer een geslaagde reis , waar ik zeker nog een tijd van zal nagenieten en ik hoop nog veel tochten bij Uniek voettochten te maken .
Gewoon omdat je zeker weet dat de tochten prachtig zijn !
Bericht geplaatst door Jannie van der Kooij, Heelsum op dinsdag 27 februari 2018:
Ik denk met veel plezier terug aan de drie dagen Moresnet. Alles was goed: de wandelingen, het weer, het gezelschap, het hotel, en onze onvolprezen gids. Ik heb heel wat geleerd over de geschiedenis van dit stukje land, wat wist jij daar veel over te vertellen. Rowan, dank voor deze vakantie en ik hoop nog vaker mee te gaan, wie weet zelfs nog eens een keer boven aan de ladder te komen!
Bericht geplaatst door Hella op vrijdag 9 februari 2018:
Portugal in januari.
Samen met Rowan de Algarve bezocht in januari 2018. Vertrokken vanuit een fris Nederland en dan aankomen in Portugal met zon en gemiddeld 19 graden! Heerlijk weer om wandelend de plaats Tavira te bezoeken en later Alcoutim. Heel bijzonder wanneer je vanuit je hotelkamer aan de andere zijde van de rivier Spanje ziet liggen. Wandelen over het smokkelaarspad en een stukje van de Via Algarviana (lange afstandswandeling door de Algarve) gelopen.
Een afwisselende week met mooi wandelgebied, veel vogels,zoutpannen,strand en vriendelijke mensen. Zeker voor herhaling vatbaar.
Bericht geplaatst door Jannie van der Kooij op zondag 1 oktober 2017:
Nog steeds geniet ik na van de heerlijke vakantie op Rügen. Alles was super: Jolien en Gerard die ons met bus en auto overal brachten en zelfs van de lange reisdagen nog een feestje wisten te maken. Een prettige groep, mooie wandelingen, een goed hotel en een prima kamergenote die tot mijn vreugde ook nog heel veel wist over bloemen, paddenstoelen en planten. Kortom, uniek. Ik heb me gelijk voor een volgende reis opgegeven. Ik ga al met Uniek mee sinds 1999, het is altijd weer zo dat ik na een reis denk: ik moet vaker meegaan!
Bericht geplaatst door Gerda van Ederen op zondag 14 mei 2017:
Met Gerard van Weerd 3 dagen de IJsselvalleitocht (12 t/m 14 mei, vanuit Twello) gelopen. Het leuke van de wandelingen met Uniek is, dat welke tocht je ook loopt, er altijd mensen meegaan, die je al kent. En je bent al gauw een groep. De wandelingen zitten altijd goed in elkaar. De verzorging is altijd uitstekend! We hebben met Gerard ook weer erg genoten en we boften met het weer. Het hotel was goed. Het personeel erg vriendelijk en niets was hen teveel. Het diner was minstens 1 ster waard. Al met al waren het prachtige dagen.
Bericht geplaatst door Hanneke Wesseling op maandag 8 mei 2017:
Nog niet zo lang geleden maakte ik kennis met Uniek Voettochten, aangestoken door Karin van Vucht. Een paar keer liep ik mee, kleine tochten. Karin spoorde me aan mee te gaan met de Estremaduratocht in Portugal. Aangemoedigd door haar tekst - "je kunt het" - schreef ik me in, het leek me een leuk vooruitzicht van mooi weer, de zee, vergezichten en de verhalen van Rowan natuurlijk over de landschappen, want wat weet die man veel te vertellen over alles wat groeit en bloeit in de natuur waar wij doorheen wandelden. En altijd was er koffie onderweg met iets lekkers erbij in combinatie met een kleine rustpauze. Ik heb genoten van een fantastische week, heb mijn hoogtevrees bijna kunnen overwinnen, dankzij de hulp van de mensen van de groep. Geleerd om te klimmen en te dalen, een goede voorbereiding om door te gaan met wandelen met Uniek Voettochten. Alle lof voor Rowan, heel veel dank aan jouw prachtige organisatie, ik ben en blijf fan, dan wel een beetje verslaafd, Hanneke uit Oosterbeek.
Bericht geplaatst door Kerst de Jong, Leiden op donderdag 27 april 2017:
GRAAFSCHAPTOCHT 14 – 16 april 2017 (Lochem e.o.). In tegenstelling tot de slechte weersvoorspelling voor Pasen, was het prima wandelweer zonder regen. De laatste dag hebben we tijdens de lunch zelfs nog buiten kunnen zitten in de zon op landgoed Verwolde. Het waren mooie afwisselende tochten dankzij Gerard van Weerd die deze tocht begeleidde en zoals gewoonlijk ook goed had voorbereid. Door het frisse weer was het niet aangenaam om ergens lang te staan of te zitten. Dus we konden behoorlijk doorlopen. Toch viel er ook veel te genieten onderweg. Het jonge groen, de velden met vele Pinksterbloemen en gele bloemen. We hebben gebruik gemaakt van “trekpontjes” om de Staringkoepel te bezichtigen. We hebben de Lochemse- en de Kalenberg “beklommen”. We kwamen de “Dikke Boom” tegen en bij de kuil van de “Witte Wieven” wist Gerard ons nog een legende hierover te vertellen. Het hotel was prima met zwembad en sauna. Op 1e Paasdag kregen we zelfs een “Uniek dessert” en dat in aangenaam gezelschap. Helaas was er één deelneemster die na de 2e dag niet meer mee kon lopen. Al met al een tocht die voor herhaling vatbaar is.
Bericht geplaatst door Judith Corstens, Amsterdam op maandag 24 april 2017:
Graafschaptocht (Lochem e.o.). Met de paasdagen gelopen in de omgeving van Lochem.
Het waren 3 mooie tochten over landgoederen en door de weilanden. Met de bloesem in bloei en de uitleg van plantjes van Gerard.
De koffiestops met iets erbij ontbraken niet en zelfs bij landgoed Verwolde buiten in de zon gezeten.
Bericht geplaatst door Jannie van der Kooij-Voogt op woensdag 22 februari 2017:
Hoge Venentocht (B), 16 t/m 19 februari 2017.

De Hoge Venentocht begon al heel comfortabel voor mij, omdat ik met Rowan mee kon rijden en dus al het vakantiegevoel had vanaf het moment dat ik bij hem instapte. Een plezierige ontvangst in het hotel met royaal koffie/thee en gebak en voor ieder een éénpersoonskamer. Vier keer een mooie wandeling, echt een heel bijzonder gebied, die Hoge Venen. Toen we over de vlonders liepen bij de Baraque Michel kon ik me echt goed voorstellen dat mensen vroeger dit gebied vreesden, uitgestrekt, ruig, overal water waarin je kunt wegzakken, geen duidelijke punten om je te oriënteren, slechts hier en daar wat struikjes en een enkele boom in de uitgestrekte vlakte met geelgrijze pollen. Zonder die vlonders en zonder gids zou ik me daar niet in gewaagd hebben.
We hebben ook door bos en rond een stuwmeer gelopen, kraanvogels over zien en horen vliegen- omdat Rowan ons daarop attent maakte, anders had ik gedacht dat het ganzen of zwanen waren- en nog veel meer gezien en gehoord dank zij onze onvolprezen gids.
Dan nog heerlijke maaltijden in het hotel en elke dag zwemmen na het wandelen, met daarna heerlijk in de infraroodcabine opwarmen: een feest.
Rowan, dank je wel, het was een prima tocht
Jannie van der Kooij-Voogt
Bericht geplaatst door Jannie van der Kooij, Heelsum op woensdag 13 juli 2016:
Ik kreeg zojuist een foto-album van Kerst (een van de deelnemers van de Sloveniëtocht (21 t/m 28 juni 2016)) om te bekijken. Daardoor waande ik me weer even terug in het prachtige land Slovenië. Wat was het een mooie reis, Rowan. Zoveel gezien, bergen, grotten, heel veel mooie bloemen, en nog veel meer. Je bent echt een topgids, Rowan, ik heb een fantastische vakantie gehad. Heerlijk gewandeld, in een prettig gezelschap, lekker gegeten, zelfs bijna de hele tijd prima weer gehad. Ik denk er met veel plezier aan terug.
Bericht geplaatst door Anja Hoogland op zondag 5 juni 2016:
Van de Dordognetocht die vorig jaar voor het eerst was georganiseerd had ik zulke goede verhalen gehoord, dat de tocht dit jaar op het lijstje stond. Dit jaar in mei. Volop bloemen nog in bloei, zoals de orchideeën en de vogels zongen nog het hoogste lied. Prachtig weer de hele week. Terwijl er alarmerende berichten over wateroverlast en onweer onze kant op kwamen, is ons dat bespaard gebleven tot de laatste avond. Toen barstte het onweer los.
De Dordogne is een prachtig wandelgebied. Veel groene rotsen en dalen en af en toe een kabbelende beek. Met dorpen in middeleeuwse stijl en in Belvès zelfs grotwoningen, die we hebben bezocht. Haast onvoorstelbaar hoe hier ooit mensen hebben kunnen wonen (en overleven, maar dat was dan ook een zware klus).
De begeleiding door Annemiek was prima. Heerlijk een reisleider die bekend is in de streek en de taal perfect spreekt.
Deze tocht is een absolute aanrader.
Bericht geplaatst door Finy Sekuur op maandag 22 juni 2015:
DORDOGNETOCHT - juni 2015

Zondag 14 juni 2015 werden we, de zes Uniek wandelaars, op vliegveld Rotterdam warm begroet door Annemieke Breukers, onze gastvrouw voor de komende week. We vlogen naar Bergerac en reden met een taxibusje naar Belvès. Diezelfde dag maakten we kennis met de overheerlijke lokale wijn, Pécharmant.
Annemiek deed Uniek zeker eer aan met deze eerste wandelweek in het zuidwesten van Frankrijk!
Benieuwd naar het volledige verslag van Finy? Ja? Klik dan op de knop "reisverslagen".
Bericht geplaatst door Aard van Berkel, Sint-Oedenrode op zondag 4 januari 2015:
Wandelen tussen kerst en oudjaar. Drie dagen in de buurt van Groesbeek. Met een lekker zonnetje erbij heerlijk in de sneeuw gewandeld. De bossen waren mooi. Af en toe flink omhoog en omlaag door fraaie natuur.
Met een hele leuke groep, drie fijne dagen gehad. Wandelen tussen de feestdagen is mij goed bevallen. Voor herhaling vatbaar vind ik.
Ik wens iedereen een goed en gezond 2015 toe. En veel wandelplezier.
Bericht geplaatst door Jannie van der Kooij, Heelsum op zaterdag 3 januari 2015:
Voor de tweede keer heb ik oud en nieuw gevierd met Uniek; wat een goede manier is, om een jaar af te sluiten en een nieuw jaar te beginnen. Alles was goed: mooie wandelingen, prettige groep, heel goed hotel, en zelfs het weer was prima. Gerard is nog steeds een gids achter wie ik graag aanloop en ik ben vast niet de enige, want er viel niemand uit en niemand vroeg om afkortingen, meer rust of langzamer lopen. Ik ben blij dat ik meegegaan ben, dank jullie wel, Gerard en Rowan.
Bericht geplaatst door Finy op donderdag 17 juli 2014:
Hallo Rowan en iedereen die dit leest. Terug van een heerlijke vakantie in Frankrijk langs de opaalkust net onder Calais met uitzicht op Engeland! We zagen ook heel wat ferrys en andere grote schepen langskomen. Een heerlijk weekje met goed wandelweer. Het beetje regen op de laatste ochtend kregen we er gratis bij. De omgeving is daar zeer interessant met de vele en soms ook massale bunkers verscholen in de duinen en de bossen. De natuur heeft zich gewroken door sommige bunkers te overwoekeren met mooi groen, zodat de lelijkheid teniet werd gedaan. Goed om te zien!
Dank voor een heerlijke wandelweek Rowan en medewandelaars!
Bericht geplaatst door Judith Corstens op dinsdag 17 juni 2014:
In het weekend van 13 tot en met 15 juni ben ik in Breda geweest. De Baronietocht.
De wandelingen waren erg mooi en ik heb genoten van het weer. Reisleider Ko kende de omgeving erg goed. Drie dagen vanuit een goed hotel de bossen in.
Bericht geplaatst door Jannie van der Kooij op woensdag 30 april 2014:
Het paasweekend is alweer een week geleden, maar wat was dat fantastisch. Elke dag mooie wandelingen, met een gezellige groep. De Wapser Herberg is een prima hotel waar ik al eerder was geweest. De serre was toen kapot, een auto was naar binnen gereden! Dat was in 2001, hoorde ik. Wat vliegt de tijd. Het hotel is nu nog mooier dan het al was.
Dank jullie wel, Rowan en Gerard, ik ben blij dat ik weer mee ben geweest. Uniek voettochten is super!
Bericht geplaatst door Wandelaars Lanzarote op vrijdag 7 maart 2014:
Met ons allen vertrokken we op 26 januari naar Lanzarote. We waren de proefkonijnen voor deze nieuwe 8-daagse reis die Rowan aan zijn programma heeft toegevoegd. Wel of geen proefkonijn, je weet uit ervaring wel dat elke nieuwe tocht weer op-en-top wordt ontwikkeld. En de meesten van ons wandelen al langer met Uniek Voettochten mee. Het is dan ook gelijk weer gezellig, oude bekenden en ook een paar nieuwe deelnemers die het ook snel naar hun zin krijgen. En Rowan is altijd opgewekt en onvermoeibaar om ons de meest mooie plekken van het eiland al wandelend te laten zien. Cultuur, historie en wetenswaardigheden: we horen het allemaal.
Het is een bijzonder eiland en doordat we ons dagelijks met 2 busjes verplaatsten, kregen we daar een goed beeld van. Veel vulkanisch as, bloeiende planten in een pikzwarte massa, zoutpannen, prachtige kustlijn, ontelbare cactussen, en ook de bouwstijlen zoals deze bedacht zijn door de kunstenaar César Manrique. Beste Rowan, veel dank voor onze kennismaking met al dit moois. Er moest af en toe hard gewerkt worden bij de soms pittige tochten: een uitdaging dus voor toekomstige lopers! Wij hebben er in ieder geval van genoten.

Joke, Adri, Gertrude, Liesbeth, Ans, Hilda, Marga, Henk, Martha, Annie, Margreet, Nel, Ina, Jan, Aadje, Adrie en Nienke
Bericht geplaatst door Karin van Vucht op zaterdag 4 januari 2014:
Al jaren loop ik met grote tevredenheid mee met Uniek Voettochten, maar nog nooit had ik me voor een Oud en Nieuwtocht opgegeven. Dit jaar dus voor het eerst en wat heb ik genoten , van de wandelingen, het onverwacht schitterende weer , de gezellige medewandelaars! Vele wandelaars kende ik nog niet, en dat was leuk.
Gerard (en Rowan voor de organisatie) bedankt.
Bericht geplaatst door Jannie van der Kooij, Heelsum op woensdag 26 juni 2013:
Het afgelopen weekend ben ik mee geweest met de Combitocht Veluwe-Flevopolder. Voor mij heel bijzonder, we hadden 25 jaar een boot bij Zeewolde en hebben toen ook vaak op de Veluwe gewandeld en gefietst. Het was fijn om al die plaatsen van herinnering terug te zien met een groep om me heen, niet alleen.
Kortom, het was een goed weekend, het weer kon beter, maar dat was dan ook het enige. De rest was prima, Rowans verhalen, de groep, het hotel, en de lekkere hapjes van Rowan onderweg. En de laatste middag zon. Ik hoop nog heel vaak met Uniek Voettochten mee te gaan
Bericht geplaatst door Richard Pardo op maandag 3 juni 2013:
In al de jaren dat ik in Nederland woon was ik nog nooit op een van de Waddeneilanden geweest. En dus toen ik zag dat er een wandeling op Texel was heb ik me meteen aangemeld.
Vrijdag 31 mei jl. was het zover. Ik kwam van de boot en had meteen een vakantiegevoel. Onder leiding van Nico Beers heb ik 3 fijne dagen gehad op Texel. De eerste dag een kortere wandeling richting Oudeschild. Zaterdag een zeer mooie langere tocht van Den Hoorn langs de Mokbaai en het strand en door het bos terug naar ons hotel in De Koog. Het stuk over het strand met wind tegen was zwaar, maar o zo mooi. Ik heb genoten. Zondag ging de tocht naar De Slufter. Een mooi natuurgebied waar de natuur vrij haar gang kan gaan. Een prachtig stuk van Texel. We troffen het ook nog eens met het weer. Moe, maar voldaan pakte ik daarna de boot naar huis.
Ik kijk dankzij Uniek met plezier terug op mijn eerste kennismaking met de Waddeneilanden. Zal wel niet bij deze ene keer blijven.
Bericht geplaatst door Margot Kersaan op maandag 29 april 2013:
Indrukwekkend in alle opzichten, dat is misschien de juiste omschrijving voor de Klaprozentocht in het gebied rondom Ieper. Het geweldig mooie vergezicht vanaf het terras van Hotel De Hollemeersch, de wandeling naar de Rodeberg en de Zwarteberg met de bossen vol jong groen en bijzondere lentebloemen, het bezoek aan de Menenpoort in Ieper waar iedere avond om 8 uur de Last Post wordt geblazen voor de 55.000 vermiste soldaten uit WO-I, het contrast van vrolijk spelende kinderen tussen de bloeiende bomen met de geschiedenis van Hill 60, de interessante wandeling langs historische plekken uit de Ieperboog en het bezoek aan het museum In Flanders Fields. Ik heb het gevoel alsof ik weken ben weggeweest! Dank je wel Rowan en alle gezellige medewandelaars!
Bericht geplaatst door Jan Jansen en Aadje van der Giessen op maandag 29 april 2013:
Wij hadden de afgelopen dagen de primeur om de Klaprozentocht rond Ieper in Belgie te lopen. En al wandelend passeerde de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog de revue. Want zo is Rowan. Hij doet gedegen vooronderzoek en stippelt mooie tochten uit. Het Vlaamse platteland is in zijn alledaagsheid prachtig met de dorpen, de karresporen, de velden, noem het maar op.
We kunnen het dus weer niet laten en we hebben gelijk maar weer geboekt voor het weekend door de Flevopolder en een weekend rond Winterswijk.
Bericht geplaatst door Jose vos op maandag 1 april 2013:
Afgelopen paasweekend ben ik mee geweest met de tocht in Xanten. Ik heb genoten! Wij zaten in een heel mooi hotel met grote kamers. Heerlijk ontbijt. Ik heb 2 mooie wandelingen gelopen in de bossen en open veld. Wij zij hartelijk ontvangen in een opvangklooster voor mensen die ontspoord waren. Dit heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Vandaag hebben wij gefietst langs de Rijn, door een eikenbos gelopen. Het was een korte vakantie maar ik was er helemaal uit. Rowan het was echt heerlijk. Tot de volgende wandeling. Jose Vos, Huizen
Bericht geplaatst door judith corstens op dinsdag 9 oktober 2012:
We zijn alweer 3 wk terug van een week Noord-Portugal de Minhotocht.
Ik heb genoten van het prachtig gebied Geres en Caminha aan de kust.
Het waren mooie wandeldagen en ook één keer intensief! De reisleider Han kon ons alles vertellen over de omgeving.
De reis is voor herhaling vatbaar
Bericht geplaatst door Jannie van der Kooij op dinsdag 31 juli 2012:
Kuuroordentocht Tsjechië, juli 2012.

Zaterdag 14 juli vertrokken we vanaf station Arnhem, Rowan reed de bus en had ons eerst al van koffie, thee en koek voorzien. Twee deelnemers begonnen al snel te zingen, dat was gezellig. Ze hadden een enorm repertoir en al spoedig deed de één of de ander mee. Rowan is een prima chauffeur die ons veilig daar en weer terug heeft gebracht. Alles was goed: de wandelingen met een mooie afwisseling van cultuur en natuur, het weer met af en toe een bui(tje) voor het stof, de hotelkamers met goede bedden. Rowan maakte het extra boeiend door van alles te vertellen over de gebouwen, de planten en de dieren, en daarnaast vermaakte hij ons met grappen en liedjes. En natuurlijk waren er de nodige pauzes met koffie en iets erbij, soms op heel mooie locaties met spectaculaire vergezichten.
Rowan, bedankt, het was een fantastische vakantie.
Jannie van der Kooij
Bericht geplaatst door Francis Huisman op zondag 10 juni 2012:
Met 19 makke schapen op het schapeneiland Texel, onder de bezielende leiding van 'herder' Nico Beers: een Uniek weekend om met veel plezier op terug te kijken. Prachtige wandeltrajecten, lekker uitwaaien, het ware eilandgevoel. Nico zorgde voor een optimale sfeer en deed er alles aan om het de wandelaars naar de zin te maken. Met achtergrondverhalen, een kijkje op de kaart, wat peptalk op zijn tijd, prima organisatie, en door telkens weer verrassingen uit zijn rugzak te toveren. Helemaal in de UNIEK-traditie! Daar willen we nog wel eens meer van meemaken!
Bericht geplaatst door Aard van Berkel, Sint-Oedenrode op vrijdag 18 mei 2012:
Ik geniet na ruim een week nog altijd na van een prachtige wandelvakantie op Karpathos (Griekenland). Mooi weer, prachtige wandelingen. Goed geregeld door Rowan en -zo leek het- met hulp van Sjaak, zijn boekhouder en assistent? Ook dankzij het leuke gezelschap was het aangenaam vertoeven op het eiland Karpathos. Een aanrader.
Bericht geplaatst door An op vrijdag 2 maart 2012:
Je hebt een mooie site Rowan.
(reactie van de buurvrouw)
Bericht geplaatst door Jan Jansen en Aadje van der Giessen op dinsdag 25 oktober 2011:
Voor de tweede keer hebben we de (prachtige) Ourvalleitocht gelopen en dank zij het schitterende weer met nog meer plezier onder de enthousiaste leiding van Rowan. Ook het verblijf in het hotel met de heerlijke maaltijden viel weer in goede smaak! Tijdens het diner op de eerste avond verraste Rowan ons met een spontane speech met gelukwensen in verband met ons huwelijk en kregen we een prachtig
T-shirt als cadeau. Rowan, bij deze nog onze dank hiervoor.
Bericht geplaatst door Els Meijsen op woensdag 19 oktober 2011:
Net terug van de Ourvalleitocht wil ik graag melden dat het een schitterende tocht was. Vanuit het lieflijke Ouren maakten we dagelijks een flinke lus in België, Duitsland en/of Luxemburg. 's Ochtends lag er rijp op de weilanden met dampende koeien en paarden erop, een ijsvogeltje flitste over de Our, veel paddestoelen onderweg en de bomen begonnen al prachtig te kleuren. Het hotel was heerlijk, het eten erg lekker en een prima bed. Dankzij het geweldige weer konden we zelfs op een weitje een beetje zonnen. Kortom een prima vakantie in notendop om op te laden voor de winter.
Bericht geplaatst door Ans Mooi op maandag 11 juli 2011:
Minhotocht, Noord-Portugal

Hallo Rowan,
alweer bijna een maand thuis wil ik heel graag laten weten hoe deze reis mij bekomen is : geweldig, in alle opzichten!!!
Het gebied is prachtig om daar de hele dag in rond te lopen,de eerste drie dagen vanuit Geres, waarvan ik de eerste twee wandelingen 't mooist vond met veel afwisseling wat natuur en dieren betreft, alleen de derde wandeling was nogal zwaar, vooral de afdaling, maar ook nogal saai,'t landschap was langdurig 't zelfde.
Het hotel was super en het eten heerlijk en vol variatie en natuurlijk ook heerlijke kamers en bedden.
En dan onze gids : fantastisch , de juiste man op de juiste plaats, heel rustig, goede aanwijzingen, grappig, volledig ontspannen en veel persoonlijke aandacht :
ik zou deze persoon er maar in houden !!
Daarna volgde de tweede plek : Caminha , heel gezellig en de wandelingen perfect met prachtige uitzichten over de rivier en de oceaan.
Heerlijk die combinatie van land en zee en bergen , En ook hier weer overheerlijk gegeten , smullen was 't allemaal, dus alles bij elkaar vond ik 't een heerlijke vakantie in alle opzichten , met veel dank voor de goede organisatie en voor alle goede zorgen , hartelijke groet , Ans Mooi.
Bericht geplaatst door Henk van Sebille op maandag 20 juni 2011:
Minhotocht, Noord-Portugal

Alweer 2 dagen terug uit Noord Portugal, waar we verbleven in Geres (uitstekend hotel) en Caminha (hotel met sober ontbijt, wel makkelijk kiezen), van waaruit we mooie wandelingen hebben gemaakt, in de mooie portugese natuur, (soms een beetje aangebrand) en dat allemaal onder de bezielende leiding van Han Sibon, die naast Portugees, ook nog het Nederlands, accentloos beheerst. Het enige, wat werkelijk zwaar tegen zat, was de vleigreis met een vliegmaatschappij, waarvan de personeelsleden of geen horloges hebben, of niet kunnen kloklezen. Op de heenreis ruim drie uur vertraging en 2,5 uur op de terugreis. Rowan voortaan niet meer op stap met de firma TAP. Al met al was het een fijn en sportief verblijf in Portugal, waar ik met plezier op terug kijk.
Bericht geplaatst door Aadje van der Giessen en Jan Jansen op dinsdag 26 april 2011:
Niederrheintocht, Duitsland

Net teruggekomen van de 3 daagse wandeltocht rondom het Duitse stadje Xanten kijken wij met veel genoegen terug op deze tocht. Met maar een uurtje rijden vanuit Arnhem beleef je toch meteen een andere cultuur en ook een zeer gevarieerd landschap met uiterwaarden, maar ook een bosrijk gebied en cultuurlandschap. En dan niet te vergeten het heerlijke gebak bij de koffiepauzes! We zullen zeker een keer op eigen gelegenheid het gebied met een bezoek vereren. Hartelijk bedankt Rowan voor de goede en enthousiaste begeleiding!
Bericht geplaatst door Ellie op zondag 12 december 2010:
Algarvetocht, Zuid-Portugal

Al weer ruim twee weken terug van de mooie Algarve reis, wat lijkt het al weer lang geleden, zeker nu het hier zo winters is. We liepen daar in de zon tussen de citrusbomen en de kurkeiken en later aan de kust door de zoutreservaten en aten onze met liefde gesmeerde broodjes op de mooiste plekjes in de zon. Ik heb genoten van deze ontspannen en goedverzorgde reis met al die heerlijke koffie's met "iets erbij" enne.... die heerlijke Dorado-vis. Dank je wel Rowan en wellicht tot een volgende keer.
Bericht geplaatst door Hetty Thijssen op maandag 8 november 2010:
Veluwse Buurtschappentocht

Afgelopen weekend heb ik enorm genoten van de Veluwse Buurtschappentocht vanuit Epe. De wandelingen waren prachtig en werden uitstekend door Rowan begeleid. Onder weg viel volop te genieten van mooie herfstkleuren, verschillende soorten paddestoelen, mooie doorkijkjes, beesten in de wei en de deskundige uitleg van Rowan over grafheuvels, (gegraven) beken en andere cultuurhistorische plaatsen. Trouwens over de verschillen tussen dennen,sparren, lariksen e.d. weet Rowan ook heel veel te vertellen. De weergoden waren ons welgezind met zelfs veel zon op zondag. Hotel De Witte Berken
is een prima en gezellig hotel. Kortom deze tocht is wat mij betreft voor herhaling vatbaar.
Bericht geplaatst door Aadje van der Giessen en Jan Jansen op maandag 16 augustus 2010:
westerwoldetocht, Groningen

De Westerwoldetocht in het oosten van de provincie Groningen was het afgelopen weekend een ware belevenis. Deze provincie had ons hart al gestolen, maar zo'n unieke voet- en fietstocht voegt daar weer een dimensie aan toe. Twee dagen wandelden we door dit Groningse landschap en een dag fietsen maakte het geheel compleet. We hebben genoten van de diverse soorten landschappen en de enorme uitgestrektheid van het cultuurlandschap. Deze dagen waren vele enorme combine-machines aan het werk en dit alles speelde zich af in prima zomerweer. En voor de liefhebbers is een vestingstadje als Bourtange natuurlijk ook een aanrader.
En het hotel en de begeleiding door Rowan: echt top.
Er gaat gewoon niets boven Groningen. Dus zeg het voort, zeg het voort.
Aadje van der Giessen en Jan Jansen, Arnhem
Bericht geplaatst door Riet Haket, Den Haag op zaterdag 3 juli 2010:
Loevesteintocht; juni 2010.

Door de beslommeringen en drukte rond onze familiedag is het er nog niet van gekomen, om je te vertellen hoe geslaagd we het weekend hebben gevonden.
Alles werkte mee: het weer, gezellige groep en leuke omgeving. Heusden is een prachtig vestingstadje. We hebben de afwisseling tussen fiets- en wandeltocht erg gewaardeerd.
Wat ik tevens erg leuk vond, was dat er zo goed was gezorgd voor het dieet van Marjolein. Het was voor haar de eerste keer om weer -na lange tijd- een weekend weg te zijn. Ook zij heeft genoten!
Bericht geplaatst door Henk de Rooij, reisleider op maandag 14 juni 2010:
Ierland, district Kerry

De Ierlandtocht van 31 mei tot en met 7 juni 2010 was geweldig. Wat een prachtige natuur. Opvallend waren de heggen van bloeiende fuchsia's die je overal aantreft. En de geurende gele bloemen van de gaspeldoorn. Het weer viel mee. Eigenlijk hebben we maar 1 dag een beetje regen gehad, waarvoor we in een boerenschuur konden schuilen.
De gemiddelde leeftijd van de 16 deelnemers lag (vrij) hoog, maar dat kun je natuurlijk verwachten op zo'n "lichte seniorentocht" (de tocht in augustus 2010 is twee sterren zwaarder, mededeling Rowan Koster). Wat hebben we lekker gegeten en wat smaakte de pint of guiness aan het einde van de wandeling lekker!
Goede onderkomens, al viel er aan een van de Bed and Breakfast adressen (in augustus 2010 verblijven we in hotels, mededeling Rowan Koster) wel iets aan te merken, maar de gezelligheid en de inzet van de eigenaar maakte alles goed.
Ik hoop dat we volgend jaar weer kunnen gaan. Ierland is een geweldig wandelland.

Henk de Rooij
Bericht geplaatst door Francis Huisman op vrijdag 16 april 2010:
De Brabantse Zoomtocht is een prachtige tocht aan twee kanten van de landsgrens. Je wandelt in een zó westelijk stukje Brabant dat je je in Zeeland waant, en tegelijkertijd onder de rook van de havens van Antwerpen.
We gingen naar huis met het compliment dat onze groep bij reisleider Ko op nr. één staat. Ik hoop voor Ko en voor ons dat er nog vele groepen volgen van mensen die samen van een mooie wandeltocht met Ko als UNIEKe gids willen genieten!
Bericht geplaatst door Annemarie uit Castricum op maandag 31 augustus 2009:
Net terug van mijn eerste Uniek-ervaring. Wat een prachtvakantie heb ik gehad! Een week in het Ierse land wandelen is echt een hele plezierige ervaring geweest. Zeker een aanrader voor wie van water (slootjes, beekjes, watervalletjes) houdt: een prachtland!
Bedankt en zeker weten tot ziens!
Bericht geplaatst door Aard van Berkel, Sint-Oedenrode op maandag 20 april 2009:
Op tweede paasdag heb ik heel plezierig gewandeld vanuit Sint-Michielsgestel naar Gemonde en omstreken. Jan en Lilian waren de uitstekende gidsen. Hun volgende wandeling is drie dagen in Zuid-Limburg. Ook de moeite waard. Verder ook de complimenten voor Jan en Marianne om tijdens de Groenewoudtocht (18 en 19 april 2009) zo snel van de drukte de stilte op te zoeken.
Bericht geplaatst door Bea ter Hoeven op dinsdag 28 oktober 2008:
Afgelopen weekeinde heb ik meegelopen met de Rureifeltocht. Wat een prachtig gebied daar in Duitsland, vooral met al die prachtige herfstkleuren. Net over de grens en een totaal andere wereld! Eerst met een boot het stuwmeer op, waarbij we konden genieten van de rust (er is verder geen "verkeer" op dat gedeelte toegestaan) en mooie vergezichten.
Vervolgens heerlijk gewandeld en het leek wel of je als groep alleen op de wereld was. En net als je dacht dat je nu toch echt het allermooiste uitzicht had van de hele dag, kwam er toch weer een plekje dat nog mooier was. En natuurlijk hebben we genoten van de traditionele koffie met taart, en dat is echt een feestje in Duitsland. Jan had alles prima onder controle tot het weer aan toe! Het begon pas te druppen toen we aan de afsluitende soep begonnen.
Dit was mijn 4e reisje met Uniek en zeker niet mijn laatste, hoop ik!
Dank ook aan mijn medereizigers, ik vond het erg gezellig.
Bericht geplaatst door Swannie Swieringa op maandag 15 september 2008:
Zondag 14 september een heerlijke dagwandeling gemaakt rondom de Grebbeberg. De wandeling was erg wisselend met bos, water, uiterwaarden en mooie uitzichten. Het weer zat mee en de sfeer was erg gezellig, met enkele vertrouwde gezichten (o.a. Karin en Joop). Rowan, hartelijk dank voor de mooie wandeling en je verhalen over vogels en de natuur.
Bericht geplaatst door Aadje van der Giessen op zaterdag 9 februari 2008:
De Thüringerwaldtocht. Ook deze unieke tocht voldeed weer helemaal aan de verwachtingen. En één dagje mistig en regenachtig weer heeft daar dan ook niets aan afgedaan. Na elke wandeldag -waarvan dus een paar met heerlijk "wintersport"weer- was het weer voldaan terugkeren in het hotel dat op zo'n mooie bergweide gelegen is. En daarbij moet ik dan toch ook nog wel vermelden dat het geluid van een keffende vos in zo'n hele stille nacht ook bijzonder is.
Het is een prachtig wandelgebied; ik vond zelf de afwisseling van het bosrijke gebied met beekjes en dalletjes erg mooi.
En dan de heen- en terugreis met de mini-bus: het rijdt werkelijk als een trein. Het was een comfortabele reis en al kletsend, lezend of wat dies meer zij, kwamen we snel op de plaats van bestemming.

Bericht geplaatst door Jan Jansen op donderdag 31 januari 2008:
Afgelopen week de 5 daagse in het Thüringerwald meegemaakt. Ondanks dat er geen sneeuw lag ontzettend genoten van dit deel van de voormalige DDR. Ook het verblijf in het hotel (op 750 meter hoogte) was voortreffelijk. Ook heel erg genoten van de stilte en de rust van dit deel van Duitsland.
Bericht geplaatst door Bram van der Kooij op zaterdag 26 januari 2008:
Het wordt alweer het tiende jaar, dat we meewandelen met Uniek-voettochten. Jannie en ik hebben de top van de ladder dus al vaker gezien, maar daarna gaan we natuurlijk gewoon weer verder.
Met mooie tochten, een goede sfeer, alles (bijna) perfect geregeld, wat wil een mens nog meer ?
Bedankt Henk en Jacqueline, Rowan, Gerard, Jan Sweris, Jan van Veen en Marianne en natuurlijk Paul en Ludga.
Ongetwijfeld, tot ziens bij een volgende wandeling.
Bericht geplaatst door Wil de Haan op woensdag 12 december 2007:
Wij hebben 8 en 9 december twee heerlijke dagen gehad in Vorden wat was het mooi en het weer werkte ook mee en zoals altijd was de verzorging weer perfect, je merkt dat je met gelijkgestemde mensen loopt waar we leuke contacten mee hadden in deze dagen.
Rowan bedankt voor de verzorging en Henk voor de begeleiding tijdens de dagen, we hebben interesante dingen over de natuur van je gehoord, ik hoop nog meerdere tochten met jullie te maken.
Nogmaals dank namens de drie vriendinnen,
Jeanne, Maria en Wil
Bericht geplaatst door Gemma Pappot op maandag 30 juli 2007:
Ik heb genoten van een heerlijke en goed georganiseerde wandelweek in het prachtige Nationale Park van het Reuzengebergte in Tsjechië.

Dit was mijn eerste uniek-tocht, maar zeker niet de laatste.
Bericht geplaatst door Doortje Rexwinkel op zaterdag 24 februari 2007:
Ben met de Dwingelderveldtocht, voor de eerste keer met uniek tochten mee geweest, is me prima bevallen ik heb genoten! Vriendelijk bedankt en tot de volgende tocht.
vr. groet Doortje
Bericht geplaatst door Olaf de Korte op zondag 20 augustus 2006:
Wat een overzichtelijke en duidelijke homepage waar alle informatie terug te vinden is. Gefeliciteerd met jullie site! De wandeltochten van Uniek zijn voor mij kwalitatief zeer goed. De sfeer is altijd prima. Je hoeft alleen naar het startpunt toe te gaan en daarna is alles goed geregeld. En dat is voor mij vakantie dat ik zelf niets hoef te doen.
Tot zeer binnenkort!! groeten Olaf