Verrassingstocht/Enclavetocht (NL/B)** Reis gaat door. Op dit moment 9 deelnemers. Facturen worden vanaf 18-06-2021 verstuurd..

"Laat vriendschap helen, wat grenzen delen". In Baarle komt het goede van Nederland en België tezamen!
Deelnemers: Minimaal 6
Maximaal 14
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: op maandag 5 juli 2021 om 11.30 uur vanaf Hotel Den Engel in het centrum van Baarle-Nassau
Inclusief: 2x hotelovernachting
2x ontbijt
3x koffie/thee met "iets erbij"
begeleiding door gids
2x lunch(pakket)
2x diner (3-gangenmenu)
op eindpunt een kop soep (dag 3)
koffie of thee bij aankomst in het hotel (dag 1)
groepsfoto (per e-mail)
Exclusief: de drankjes, die je in het hotel gebruikt
Prijs: € 300,00
Garantie:
Logo STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Aanmelden
Notabene
De locatie van de Verrassingstocht is bekend. We gaan naar Baarle-Nassau.
We verblijven twee nachten in Hotel Den Engel. Vanuit dit hotel lopen we naar bijzondere natuurgebieden. Zoals het dal van het Marksken. Ook gaan we Wortel-Kolonie, het "Veenhuizen van België" bezoeken.

Naarmate je dichter bij de grens komt wordt het doorgaans stiller. De afstanden tussen de dorpen worden groter. Er is minder doorgaand verkeer. En de natuur beslaat een grotere oppervlakte dan elders.
UNIEK Voettochten zoekt daarom graag de uithoeken van Nederland op. En als het weer mag, steken we tevens de grens over. Dan lopen we voor het eerst sinds juni 2020 weer in het buitenland. Een feestelijk moment, dat we ter plaatse gaan vieren met een extra drankje!

Kadastraal gezien, zit ons land logisch in elkaar. Met een belangrijke uitzondering: Baarle-Nassau en omgeving. In dit Brabantse dorp liggen stukken grond die bij België horen. Ook zijn er een paar akkers en weilanden, die deel uitmaken van het landbouwareaal van onze zuiderburen. In totaal gaat het om 22 enclaves. Binnen een van die enclaves ligt, om het nog wat ingewikkelder te maken, een aantal Nederlandse percelen.
Om te voorkomen, dat je door alle grenslijnen niet meer weet in welk land je bent, is elk pand voorzien van een plaatje met een huisnummer en een vlaggetje. In het buurtschap Loveren staat een woning, waarvan de voorkant zowel in Nederland als in België staat.
De huizen op Belgisch grondgebied vallen onder de gemeente Baarle-Hertog. Twee dorpen dus. Met elk een eigen gemeentehuis, burgemeester, verkeersborden, politiekorps en brievenbussen. De laatste jaren wordt er steeds beter samengewerkt. Zo is er een gezamenlijk VVV-kantoor en zijn er aan de randen van de bebouwde kom borden geplaatst met zowel de aanduiding Baarle-Nassau als Baarle-Hertog.
De oorzaak van deze kadastrale lappendeken ligt in de Middeleeuwen. De graaf van Brabant gaf toen verschillende snippers land in leen aan edelen en ridders. In de zeventiende eeuw werd het Graafschap Brabant opgesplitst. Het noordelijke deel kwam bij de Republiek der Nederlanden. Met uitzondering van de gronden, die in leen waren uitgegeven. In de eeuwen daarna zijn serieuze pogingen gedaan, om in de ingewikkelde situatie rondom Baarle-Nassau en Baarle-Hertog op te heffen. Zonder resultaat. Keer op keer liet men alles bij het oude. Pas in 1995 was men klaar, toen werden de laatste grenzen ingetekend op de kaart.
Vanuit Hotel Den Engel in het centrum van Baarle-Nassau, lopen we in verschillende richtingen door de bebouwde kom, waarbij we menigmaal de grens tussen Nederland en Belgïe zullen passeren. Eenmaal in het buitengebied, zoeken we stille wegen en paden op, die naar bossen, heideveldjes en beekdalen voeren.

Hotel Den Engel ligt grotendeels op Nederlands grondgebied. Het gebouw kent een rijke historie. In de jaren zeventig werden er regelmatig films vertoond. Waaronder het in België verboden Turks Fruit. De Rijkswacht moest lijdzaam toezien, dat landgenoten massaal bij Den Engel naar binnen gingen, om de erotisch getinte beelden op het witte doek te aanschouwen.
Het restaurant met zijn gevarieerde menukaart zit bijna elke avond vol met eters. Ook is Den Engel een geliefd lunchadres. Het hotelgedeelte telt 15 kamers. Waaronder een grote familiekamer en een kleine eenpersoonskamer. De overige kamers hebben gebruikelijke afmetingen en zijn voorzien van twee losse bedden. Alle kamers hebben een eigen badkamer met douche en toilet. Comfort: •/••

Vertrek op maandag 5 juli 2021 om 11.30 uur vanaf het hotel. Baarle-Nassau is per lijnbus (nummer 132 van Arriva) bereikbaar vanaf NS-station Breda en Tilburg. Desgewenst kunnen treinreizigers om 10.30 uur opgehaald worden vanaf NS-station Tilburg.

Achter de tochtnaam wordt met één of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met **.

De kosten van deze driedaagse wandelreis bedragen € 300,- per persoon, alles inbegrepen, behalve de drankjes in het hotel. Extra voor eenpersoonskamer: € 25,- per persoon per nacht. Mocht je een tweepersoonskamer op indeling hebben geboekt, dan betaal je bij het ontbreken van een kamergenoot, een toeslag van € 15,- per nacht voor het alleengebruik van de kamer. Deze toeslag wordt tijdens de reis in rekening gebracht en dient contant te worden voldaan.

Achter de tochtnaam wordt met één of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met **.

Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).

Fotoreportage

Verrassingstocht/Enclavetocht (NL/B)** Reis gaat door. Op dit moment 9 deelnemers. Facturen worden vanaf 18-06-2021 verstuurd..Verrassingstocht/Enclavetocht (NL/B)** Reis gaat door. Op dit moment 9 deelnemers. Facturen worden vanaf 18-06-2021 verstuurd..Verrassingstocht/Enclavetocht (NL/B)** Reis gaat door. Op dit moment 9 deelnemers. Facturen worden vanaf 18-06-2021 verstuurd..Verrassingstocht/Enclavetocht (NL/B)** Reis gaat door. Op dit moment 9 deelnemers. Facturen worden vanaf 18-06-2021 verstuurd..Verrassingstocht/Enclavetocht (NL/B)** Reis gaat door. Op dit moment 9 deelnemers. Facturen worden vanaf 18-06-2021 verstuurd..Verrassingstocht/Enclavetocht (NL/B)** Reis gaat door. Op dit moment 9 deelnemers. Facturen worden vanaf 18-06-2021 verstuurd..Verrassingstocht/Enclavetocht (NL/B)** Reis gaat door. Op dit moment 9 deelnemers. Facturen worden vanaf 18-06-2021 verstuurd..