Vlielandtocht ** Tocht gaat door. Op dit moment 18 deelnemers.

Vlieland, in oktober betekent dit: rust en ruimte, het roepen van duizenden vogels en het nooit aflatende ruisen van de zee.
Deelnemers: Minimaal 10
Maximaal 20
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: op dinsdag 6 oktober 2020 om 16.15 uur vanaf Hotel Zeezicht in Oost-Vlieland
Inclusief: 3x hotelovernachting
3x ontbijt
3x koffie/thee met "iets erbij"
begeleiding door gids
2x lunch(pakket) (dag 2 en 3)
3x diner (3-gangenmenu)
een kop soep met een belegd broodje (dag 4)
koffie of thee bij aankomst in het hotel (dag 1)
vervoer per lijnbus, op dag 3
groepsfoto (per e-mail)
Exclusief: de drankjes die je in het hotel gebruikt
kosten veerboot
Prijs: € 455,00
Garantie:
Logo STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Aanmelden
Vlieland is circa 20 kilometer lang en een tot drie kilometer breed. Ondanks de beperkte afmetingen is Vlieland een veelzijdig eiland. De zuidelijke helft is kaal en ruig. Het noorden is lieflijk met duinen en bossen. Bovendien ligt hier het enige dorp: Oost-Vlieland. Net als op Schiermonnikoog mogen er geen auto‘s van toeristen op het eiland rijden. Dus stilte gegarandeerd!

Net als op andere Waddeneilanden zijn er vanaf 1900 veel bomen aangeplant op Vlieland. Om verstuiving tegen te gaan. Zeedennen bleken voor dit doel het meest geschikt. De opgroeiende boompjes legden het zand vast en zorgden voor luwte. Het grootste bos ligt nu als een groene deken om het dorp.
Maar er is meer nodig, om de huidige omvang van het eiland in stand te houden. Langs de Noordzeekust werden vanaf 1854 strandhoofden opgeworpen. Inmiddels telt Vlieland bijna zeventig van deze stenen dammen, die vanaf het strand een stuk de zee in lopen.
Een ander kenmerk van Vlieland is, dat er bijna geen cultuurland aanwezig is. Het aantal weilanden en akkers is beperkt. En hoewel de naam anders doet vermoeden, loopt er geen vee en worden er geen gewassen verbouwd in de Kroon‘s Polders. Het zijn natte stukken grond, omgeven door zanddijken, waar zout water via sluisjes gecontroleerd naar binnen kan stromen. Vogels strijken hier graag neer. En ook de flora is bijzonder.
Het oude gedeelte van Oost-Vlieland heeft het predikaat "beschermd dorpsgezicht" gekregen. Hier zijn nog enkele commandeurswoningen uit de zeventiende en achttiende eeuw te vinden. In deze periode vergaarde een aantal Vlielanders een flink fortuin met de walvisvaart. Zij wisten op te klimmen tot kapitein.

Vanuit Hotel Zeezicht in het dorp gaan we te voet vrijwel het hele eiland over. Op dinsdag beginnen we met de noordoostpunt van Vlieland. Vanuit het dorp, beklimmen we het Witte Lid (hoge duintop), dalen we af naar het strand en lopen we een rondje door het Dorpsbos. Op dag 2 houden we eerst de Wadkant aan. Via de Nieuwe Eendenkooi en Bomenland wandelen we naar het Posthuys. Over het strand gaan we terug naar Oost-Vlieland. De Kroon‘s Polders en een stukje van de Vliehors staan centraal op dag 3. Het eerste en laatste stuk overbruggen we met de lijnbus. Tijdens de laatste dag gaan we naar het Vuurboetsduin en de Torenvijver in het Dorpsbos. De wandelafstand varieert van 3 kilometer op dag 1 tot 16 kilometer op dag 2. Op dag 3 zal de wandeling circa 14 kilometer lang zijn en op dag 4 circa 9 kilometer.

Aan de voeten van de Waddenzee en het begin van het pittoreske dorp Vlieland, ligt Hotel Zeezicht. Al sinds 1908 ontvangt Zeezicht met veel plezier haar gasten. In de afgelopen jaren is het hotel gerenoveerd en uitgebouwd tot een authentiek en gezellig familie hotel met een moderne twist.
Hotel Zeezicht heeft 41, uniek ingerichte ruime kamers met badkamer en toilet. De kamers kenmerken zich door rust, luxe en comfort. Het uitzicht over de Waddenzee is adembenemend mooi.

De kosten van deze vierdaagse tocht zijn € 455,- per persoon, alles inbegrepen, behalve de drankjes in het hotel. Extra voor een eenpersoonskamer: € 25,- per persoon per nacht.
Mocht je een tweepersoonskamer op indeling hebben geboekt, dan betaal je bij het ontbreken van een kamergenoot, een toeslag van € 15,- per nacht voor het alleengebruik van de kamer. Deze toeslag wordt tijdens de reis in rekening gebracht en dient contant te worden voldaan.
Een maand voor aanvang van de reis wordt de reissom met € 50,- verhoogd.

Vertrek op dinsdag 6 oktober 2020 om 16.15 uur vanaf Hotel Zeezicht in Oost-Vlieland. Voor die tijd kun je op eigen gelegenheid naar Vlieland reizen. Vanuit Harlingen vertrekt de veerboot. De vaartijd bedraagt circa 95 minuten. In oktober zijn er op dinsdag tussen 08.00 en 15.00 uur ten minste twee afvaarten. Op de eerste dag beginnen we om 16.15 uur in het hotel met een kop koffie of thee gevolgd door een korte wandeling. Als je de middagboot van 14.00 uur uit Harlingen neemt, kom je op tijd aan. Hotel Zeezicht ligt op korte afstand van de aanlegsteiger van de veerboot.
Op vrijdag 9 oktober vertrekken er vier boten. Waaronder de "snelle boot". Deze overbrugt in drie kwartier tijd de afstand tussen Vlieland en Harlingen. Het programma op de laatste dag is afgestemd op de snelle middagboot, die om 15.30 uur vanuit Vlieland vertrekt. Om 09.30 uur starten we met een wandeling van 9 kilometer. Onderweg stoppen we bij een café-restaurant voor koffie/thee met iets erbij. Na het wandelen strijken we nog één keer neer in ons hotel. We eten dan een kop soep met een belegd broodje. Naar verwachting zijn we omstreeks 14.15 uur klaar met de lunch. Iedereen heeft daarna nog ruim een uur de tijd, om zich voor te bereiden op de terugreis. In de deelnemersbrief die een week voor het begin van de reis wordt verstuurd, zullen de precieze tijden van de veerboot worden vermeld.

Achter de tochtnaam wordt met één of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met **.

Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).

Fotoreportage

Vlielandtocht **  Tocht gaat door. Op dit moment 18 deelnemers. Vlielandtocht **  Tocht gaat door. Op dit moment 18 deelnemers. Vlielandtocht **  Tocht gaat door. Op dit moment 18 deelnemers. Vlielandtocht **  Tocht gaat door. Op dit moment 18 deelnemers. Vlielandtocht **  Tocht gaat door. Op dit moment 18 deelnemers. Vlielandtocht **  Tocht gaat door. Op dit moment 18 deelnemers. Vlielandtocht **  Tocht gaat door. Op dit moment 18 deelnemers.